De jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier een Rashond!

Er lopen veel honden rond in Nederland die Jack Russell Terriër genoemd worden. Maar er is alleen sprake van een werkelijke Jack Russell als de voorouders dit ook waren en dat kan alleen worden bewezen met een afstammingsbewijs, de stamboom.

Historie

De Jack Russell Terrier is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër . De naam danken  zij aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij leefde van 1793 tot 1883. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij wilde een terriër die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. 

Karakter

De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen, zeker als ze ermee zijn opgegroeid, goed met kinderen overweg. Een Jack Russell is pienter en ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichaamlijk als geestelijk. Het voordeel van de actieve en sportieve Jack Russell is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van doggy-dance tot behendigheid tot speuren, overal zijn Jack Russells voor in! Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een kleine zandafgraving.
De Jack Russell Terrier is een grote hond in een kleine verpakking.Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter, gebit en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze kunnen heel fel zijn, houdt hier rekening mee!
De Jack Russell is dus een echte karakterhond. Zij zijn vaak erg eigenwijs en zijn zeer pienter en vereisen daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).
Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken.

 

De officiële FCI rasstandaard:

 

Create Your Own Website With JouwWeb