Wij hebben in totaal drie nestjes gefokt met de Tosa, door omstandigheden is het van meer helaas niet gekomen.
Omdat wij sinds half 2022 geen Tosa meer in huis hebben is voor ons het fokken met hen helemaal gestopt.

We have bred a total of three litters with the Tosa, unfortunately due to circumstances it did not come of more.
Because we haven't had a Tosa in the house since mid-2022, we stopped breeding with them altogether.


De Japanse Tosa

De Tosa is een erkend Japans ras dat behoort tot de Molossers,
FCI rasgroep 2, ook wel de Japanse Dog of Japanse Mastiff genoemd.
Het naam van het ras komt van het district in Japan waar dit ras zijn oorsprong heeft, tegenwoordig bekend als Kochi, maar vroeger Tosa genaamd.

De Tosa is een grote, krachtige hond met een gespierd, atletisch lichaam en een heel sterk karakter. De vacht is kort en de 3 erkende kleuren zijn
rood (in vele tinten), zwart en brindle (gestroomd). In alle kleuren zijn witte aftekeningen op borst en tenen toegestaan. Black and tan is niet toegestaan.

De Tosa is naar mensen toe een vriendelijke hond, het is een echte gezinshond die zeer tolerant is naar kinderen. Tegenover andere honden is hij in het algemeen dominant en intolerant. Een Tosa reu kan niet samen met een andere reu, van welk ras dan ook. Ook twee teven samen kan problemen geven. De Tosa is door zijn kracht en sterke karakter zeker geen ras voor iedereen, maar een fantastische hond voor wie het ras op zijn waarde weet te schatten.

Rasbeschrijving op de site van de rasvereniging NVAI:

http://www.akitaclub.nl/index.php/tosa/rasbeschrijving-tosa
The Japanese Tosa

The Tosa is a recognized Japanese breed that belongs to the Molosser breeds, FCI group 2.  The breed is also called the Japanese Mastiff.    
The Tosa is called after  the district in Japan where the breed has its origins, now known as Kochi, but formerly called Tosa. 

The Tosa is a large, powerful dog with a muscular, athletic body and a very strong character. The coat is short and the recognized colors
red (in many shades), black and brindle. In all 3 colors white markings on chest and toes are permitted. Black and tan is not allowed.

Towards people the Tosa is a friendly dog, it is a real family dog and very tolerant towards children. Toward other dogs, he is generally dominant and intolerant. A Tosa male can not be held with another male, of any breed. Two females together can also cause problems. Because of its strength and character certainly the Tosa is not a breed for everyone, but it is a fantastic breed for who knows how to appreciate its value.

Hieronder een overzicht van de Tosa's die wij in ons bezit gehad hebben.

Megasthenes Chintarou, roepnaam Tarou

Onze 1e Tosa, een reu, geboren 12-06-2001, helaas is hij maar 9 jaar oud geworden. Op deze foto was hij 9 jaar oud.
Met zijn stoere Tosa reu karakter is met hem onze liefde voor de Tosa pas echt begonnen.
Tarou was gefokt door Mariska Schrieken en Robert Schol van kennel Megasthenes, één van de weinige Tosa fokkers die Nederland gekend heeft maar die door heel Europa heen wel veel invloed heeft gehad binnen de Tosa fokkerij.


Megasthenes Ekira, roepnaam Kira

Onze 2e Tosa, een teef geboren 18-08-2003, zij was een halfzus van Chintarou, zij hadden namelijk dezelfde moeder, Megasthenes Acatenango  Op deze foto was zij 2 1/2 jaar oud. Kira is 8 jaar oud geworden.
Kira was echt in alle opzichten een top Tosa die op keurmeesters altijd heel veel indruk maakte.
Op shows in Nederland en België werd zij Nederlands Kampioen, Belgisch Kampioen, Winster 2006 en Winster 2007 en Belgian Winster.
Met Kira hebben wij twee nesten gefokt, waarbij zij in totaal 15 echt hele mooie pups gaf.


B.Yasu du Center Club Moloss Wolf, roepnaam Yasu
Onze 3e Tosa, een teef geboren 13-11-2006. Wij hebben haar gekocht bij de Franse fokker Claude Bordet, met zijn  kennel Du Center Club Moloss Wolf was hij heel belangrijk binnen de Tosa fokkerij in Europa.

Yasu deed het in Nederland heel goed op shows en behaalde daarbij de titel Nederlands Kampioen.
Ons plan was met Yasu te fokken maar helaas is dat er nooit van gekomen,Yasu is slechts 4 jaar oud geworden.


Nihon Koku's Benihime, roepnaam Kiyo

Onze 4e Tosa, een dochter van onze Kira uit haar 2e nest. Kiyo is bij ons geboren op 01-01-2008. 
Kiyo had een mooie dieprode kleur en is uitgegegroeid tot een fantastisch mooie teef met een geweldig karakter. 
Net als haar moeder maakte ook Kiyo op shows heel veel indruk op de keurmeesters. Kiyo behaalde de titels:
Jeugd Winster 2008, Belgisch Jeugd Winster 2008, Jeugd Kampioen 2009, Winster 2010, Winster 2011, Belgisch Winster, Nederlands kampioen, Belgisch Kampioen en Luxemburg Kampioen.
Ook met Kiyo wilden wij fokken maar zij heeft ons helaas maar één klein nest van 2 pups kunnen geven en uiteindelijk is Kiyo slechts 5 jaar oud geworden.


Aya od Janusów, roepnaam Kaya

Onze 5e Tosa, een teef geboren op 12-09-2012 bij kennel Od Janusów in Polen.
Kaya groeide uit tot een mooie Tosa met een echt Tosa karakter, zeer afstandelijk naar vreemden maar zeer aanhankelijk naar haar mensen toe en heel tolerant naar alle andere honden in huis. 
Kaya behaalde op shows de titels Jeugd Winster 2013, Jeugd Kampioen 2014 en Belgisch Jeugd Kampioen. Maar omdat wij aan haar merkten dat showlopen niet echt haar ding was zijn wij daar niet verder mee gegaan met haar.
Wij hebben niet gefokt met Kaya omdat de uitslag van haar heuponderzoek daar niet goed genoeg voor was. Zij zou vast een geweldige moeder geweest zijn voor haar pups want voor elk nestje Jack Russell Terriers dat geboren werd wierp zij zich op als een geweldig geduldige hulp-opvoedster en dankzij haar raakten de pups direct vanaf hun geboorte helemaal gewend aan grote honden om zich heen.
Kaya is net geen 10 jaar oud geworden.


Megasthenes Lite the Fuse, roepnaam Kuma

Onze 6e en voor nu laatste Tosa, een reu geboren op 06-05-2013, ook hem hebben wij gekocht bij kennel Megasthenes.
Kuma was een imposant gebouwde reu met een heel mooi hoofd en een mooie dieprode kleur. Ook hij had het echte Tosa reu karakter, afstandelijk naar vreemden en buiten en niet gediend van de aanwezigheid van andere reuen, zowel in huis als buiten op straat. Maar naar zijn mensen en hondenroedel in huis heel tolerant en aanhankelijk.
Met Kuma zijn wij nooit naar shows geweest, Rob zag het showlopen niet zitten en Ans vind een Tosa reu véél te sterk om op een drukke show te moeten handlen. Maar gezien zijn uierlijk zou Kuma zeker hoge ogen hebben gegooid bij de keurmeesters.
Kuma is acht jaar oud geworden.

 

Create Your Own Website With JouwWeb